Capoeira

Capoeira is een spel, ook wel Braziliaanse krijgskunst of vecht-dans genoemd. Bij capoeira staan de capoeiristas in een kring, waarbinnen twee capoeiristas afwisselend aanvals- en verdedigingstechnieken uit voeren. Muzikanten hebben hierin ook een belangrijke rol. De capoerista's moeten goed reageren op de muziek. Bij capoeira is er geen winnaar of verliezer. Het gaat erom wie het spel goed beheerst, snel en creatief is.

Capoeira is een dans-vechtsport en komt voort uit de slavernij. In de tijd van de slavernij in Brazilië (16e t/m 19e eeuw) deden de Afrikaanse slaven aan capoeira om hun cultuur in ere te houden en te werken aan hun fysieke weerbaarheid. Capoeira is een lichaamstechniek met een mengeling van zang en muziek, vechtsport, acrobatiek en dans.
Capoeira in zijn huidige vorm op straat, is rond 1930 ontwikkeld door Mestre Bimba.

Het enthousiasme voor Capoeira heeft heel Brazilië aangestoken en er zijn momenteel ruim 2,7 miljoen Brazilianen die Capoeira beoefenen. Na voetbal is capoeira nu volkssport nummer 2 en wordt momenteel in nog 48 andere landen beoefend. 

Capoeira is iets bijzonders; het leert spelenderwijs wat discipline is en welk pad de kinderen moeten volgen om een goede toekomst tegemoet te kunnen gaan. Dat betekent niet in de criminaliteit, niet aan de drugs, niet in de prostitutie, maar wel naar de lessen op school gaan.

Capoeira is een manier van leven of zoals het eens in een tv-documentaire werd verwoord:
Wat staan jullie allemaal naar me te kijken. Ik maak echt wel indruk. Maar weten jullie wel waar jullie naar kijken? Ik ben geen echte sport en geen echte dans, een uiting van folklore, een spel, een kunst, een filosofie. Ik ben dat alles en nog meer. Ik ben van gemengd bloed, een raadsel, een aristocrate, geboren in gevangenschap, een straatmeid die trots is op haar wortels.

"Ik ben Capoeira